Cerealele si produsele cerealiere ocupa un loc important in alimentatia omului, datorita urmatoarelor caracteristici:
* au valoare nutritiva ridicata (continut mare de proteine si glucide)
* asigura o alimentatie echilibrata
* furnizeaza organismului uman energia si substantele nutritive necesare desfasurarii activitatilor cotidiene
* Vitamimele pe care le contin maresc energia si puterea organismului
* Fierul fortifica sistemul imunitar
* Calciul intareste oasele
* Magneziul asigura buna functionare a sistemului cardiovascular, creste rezistenta corpului la infectii si imbunatateste randamentul intelectual
* Fibrele scad colesterolul, imbunatatesc digestia si ajuta la stabilirea unei diete echilibrate
* sunt usor asimilabile si accesibile
* sunt gustoase
* au o durata de prelucrare scurta
* se pot prepara usor si diversificat
Cerealele sunt plante cultivate pentru boabe, care ocupa un rol important in alimentatia omului
Principalele cereale folosite in alimentatie sunt: graul, porumbul, orezul, secara, orzul, ovazul.
Boabele de cereale este asemanatoare la anumite specii si cuprinde:
* Invelisul este partea exterioara, lemnoasa a bobului, avand un rol protector. El este bogat in celuloza, substante minerale si vitamine; se indeparteaza in procesul de prelucrare, prin decorticare, sub forma de tarate
* Endospermul (miezul fainos) reprezinta partea principala a bobului. El este format din granule de amidon si substante proteice. In prezenta apei, substantele proteice formeaza glutenul, cu rol major in panificatie
* Embrionul (germenele din care va lua nastere viitoarea planta prin germinare) este bogat in lipide si enzime
Compozitia chimica a cerealelor este asemanatoare, dar difera proportia componentelor de la o cereala la alta
* subsrante proteice : 7,5-20,4%
* apa: 7,8-16,50%
* glucide: 23-76%
* saruri minerale: 1-6%
* lipide: 0,0-8%
In vederea utilizarii in alimentatie, cerealele sunt prelucrate rezultand:
1. produse obtinute prin prelucrarea boabelor
a) fainuri (obtinute prin macinare)
* de grau
* de secara
* de orz
b) crupe (obtinute prin tehnologii speciale)
2. produse rezultate din prelucrarea fainii sub forma de aluat
a) paste
b) produse de panificatie

Scroll to Top