Caracteristici:
* sunt apreciate pentru gustul placut dulce acrisor, continutul de vitamine si pigmenti (caroten) care dau preparatelor culinare un aspect atragator
* au forme diferite in functie de soi: rotunda, ovala, de inima, de prune (predomina rotunda sau turtita)
* fructul este foarte zemos si carnos acoperit cu o pielita subtire cerata
* culoare: rosie sau galbena
Soiuri:
* Inima de bou -(soi traditional semitimpuriu) produce niste rosii mari sub forma de inima, dulci, gustoase si zemoase. Are putine seminte, insa nu rezista mai mult de cateva zile dupa ce a fost culeasa.
* Aurora (soi romanesc vechi – hibrid) cu fructe foarte mari de culoare rosie, rotunde, foarte carnoase. Tolereaza transportul pe distante lungi.
* De Buzau (soi timpuriu) cu fructe rotunde, ferme, de culoare rosie, rezistente la transport si pastrare.
* Viorica (soi tarziu) fructele au forma ovoida de culoare rosie, rezistente la crapare
* Olandeze (soi hibrid) fructele au culoare rosie-intensa, culoare ce se gaseste si in interiorul fructului.
* Cherry – au dimensiuni mici, rotunde, pot fi de culoare rosie, galbene, portocalii, negre.
* Ananas – cu fructe galben-portocalii, gigant, cu gust deosebit.
* YellowStone – cu fructe galbene, carnoase si gustoase.
Utilizari culinare:
* la salate
* la obtinerea preparatelor lichide si a preparatelor de baza
* la obtinerea sucului de rosii, pastei de rosii, keceap-ului
* ca element de decor
* cele crude se folosesc in general pentru muraturi
