Calitatea meniului este data de urmatoarele norme:
– Pentru gust: – mai intai amar sau acid, apoi sarat si in final dulce;
– Pentru valoarea nutritiva: – mai intai preparate cu continut mai redus in substante nutritive, apoi cele bogate in substante nutritive, cele foarte bogate si din nou cele reduse. (Calitatea nutritiva a meniului reprezinta masura in care acesta satisface necesarul de calorii si substante nutritive ale unei persoane, conform cerintelor reale ale organismului sau. Trebuie sa se stabileasca caloriile necesare ratiei zilnice de consum al omului tinand cont de varsta, conditii de munca, natura activitatii etc.).
– Varietatea: – in alcatuirea meniurilor trebuie sa existe varietate (Evitarea repetarii preparatelor din aceleasi ingrediente: doua preparate din aceeasi carne, doua preparate avand acceasi compozitie, doua preparate avand acelasi mod de pregatire, doua preparate cu acelasi garnituri, doua preparate cu acelasi sos, etc.).
– Digestibilitatea alimentelor:
* Grupa 1. Alimente care parasesc stomacul in 1-2 ore:
100-200 ml lapte fiert
200 ml supa de carne
100 g oua fierte moi
200 ml cafea, ceai
220 ml apa gazoasa
100-200 ml apa
* Grupa 2. Alimente care parasesc stomacul in 2-3 ore:
300-500 ml lapte fiert
200 ml cafea cu lapte, cafea cu frisca
300-500 ml apa
100 g oua crude, fierte tari, omleta
100 g carnati din carne de vaca
200 g creier de vitel fiert, rasol de vitel
75 g stridii crude
200 g crap fiert
150 g conopida fiarta, sparanghel fiert, piure de cartofi
150 g compot de cirese, cirese crude
70 g paine alba, covrigi, pesmet
50 g biscuiti
* Grupa 3. Alimente care parasesc stomacul in 3-4 ore:
250 g gaina fiarta (pui)
250 g carne de vaca slaba (fiarta)
230 g potarniche fripta
220-260 g porumbel fiert
250 g picioare de vitel fierte
100 g sunca fiarta
100 g sunca cruda
100 g friptura slaba de vitel
100 g biftec (muschi de vaca fin tocat)
100 g friptura de rinichi
200 g somn fiert, mreana in otet, scrumbii afumate
70 g icre negre sarate
150 g paine neagra
100-150 g biscuiti
150 g orez fiert; artofi, gulii, morcovi, spanac (fierte)
150 g salata de castraveti, ridichi de luna, mere
* Grupa 4 . Alimente care parasesc stomacul in 4-5 ore:
250 g muschi de vaca fiert
250 g limba afumata, iepure, piept de gasca fript
280 g rata fripta
100 g felii de peste afumat
200 g heringi in sare
200 g piure de mazare
150 g piure de linte, fasole verde fiarta

Scroll to Top