Legume:
a)Radacinoase:
-morcovul;
Aspect: radacina ovala, rotunda sau conica, in functie de soi.
Culoare: portocalie sau rosiatica.
Miros: spcific.
Gust: dulceag, placut.
-patrunjelul;
Aspect: radacina lemnoasa, lipsita de suculenta.
Culoare: alb-galbuie sau alb-rosie.
Miros: spcific.
Gust: dulce, aromat datorita uleiurilor eterice
-pastarnac;
Aspect: radacina spongioasa, cu pulpa fibroasa, suculenta.
Culoare: alba sau galbuie
Miros: spcific.
Gust: usor dulceag, usor picant, aroma specifica.
-telina;
Aspect: radacina sferica, acoperita cu o pielita, pulpa spongioasa aromata.
Culoare: alb-galbuie, alb-cenusie sau alba cu dungi cafenii.
Miros: spcific.
Gust: dulceag si aromat
-sfecla rosie;
Aspect: radacina carnoasa, suculenta de forma sferica sau fusiforma
Culoare: variaza de la rosu deschis pana la rosu inchis.
Miros: spcific.
Gust: dulce, placut.
-ridichi.
Aspect: alungita sau rotund-turtita, cu miez suculent
Culoare: alba, roza, rosie, neagra
Miros: spcific.
Gust: placut spcific
b)Tuberculifere: cartoful
Aspect: tubrculi intregi, uniformi cu o suprafata neteda, cu forme diferite, in functie de soi: rotunzi, ovali, alungiti, neincoltiti.
Culoare: corespunzatoare soiului.
Miros: spcific.
Gust: nu se apreciaza gustul in stare cruda.
c)Bulbifere
-ceapa
Aspect: bulbul rotund, turtit, oval, alungit, acoprit de foite subtiri la ceapa uscata si bulbul alungit, cu frunze verzi, lucioase, peste 25cm lungime la ceapa verde.
Culoare: galben inchis, galben-caramiziu, rosu-vinetiu ceapa uscata si bulbul alb, frunze verzi ceapa verde.
Miros: spcific.
Gust: caracteristic, iute.
-praz
Aspect: bulbul mai mic decat la ceapa, alungit, cu o tulpina falsa, format din foi albe, subtiri si carnoase
Culoare: alba cu frunze verzi
Miros: specific
Gust: caracteristic
-usturoi.
Aspect: bulb (capatana) format din mai multi bulbi fixati pe un disc lemnos, acopriti cu foite subtiri
Culoare: alba sau roz
Miros: specific
Gust: caracteristic, iute.
d)Varzoase
-varza alba;
Aspect: capatani complet formate, bine indesate; frunze proaspte, sanatoase, zvantate
Culoare: alb-verzui;
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
-varza rosie;
Aspect: capatani mai mici si mai indesate decat varza alba; frunze subtiri, fragede
Culoare: rosu-violaceu;
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
-varza de Bruxelles;
Aspect: capatani foarte mici, aszate in forma de ciorchine pe un lujer,
Culoare: verde;
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
-conopida;
Aspect: capatani sub forma de influorescenta, proaspte, sanatoase, curate, zvantate
Culoare: alba(inflorscnta cu frunze verzi);
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
-broccoli
Aspect: capatani sub forma de influorescente, sustinute pe o tulpina de circa 15-30cm
Culoare: verde inchis (coroana)
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
-gulii.
Aspect: tulpina ingrosata, care poate ajune de la 200g la 3kg, in functie de soi si de conditiile de crestere
Culoare: verde deshis
Miros: caracteristic
Gust: caracteristic
e)Fructoase
-rosii;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-vinete;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-ardei;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-castravti;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-dovlecei;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-pepeni.
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
f)Pentru pastai
-fasole;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-mazare;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-linte.
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
g)Frunzoase
-spanac;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-salata;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-loboda;
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
-cicoare.
Aspect:
Culoare:
Miros:
Gust:
h)Culturi speciale: ciuperci;
i)Condimntare:
-aromatizante: frunze de telina, leustean.
-perene: hrean.
Produse rezultate din prelucrarea lor:
-legume uscate (deshidratate);
-conserve de legume;
-legume congelate;
-legume murate.
Fructe:
a)semintoase:
-mere;
-pere;
-gutui.
b)samburoase:
-piersici;
-prune;
-caise;
-cirese;
-visine.
c)ale arbustilor si semiarbustilor fructiferi:
-struguri;
-capsune, fragi;
-zmeura, mure;
-afine, agrise, coacaze.
d)nucifere:
-nuci, alune, migdale.
-arahide, fistic, castane.
Produse rezultate din prelucrarea lor:
-Fructe uscate;
-Fructe congelate;
-Dulceata;
-Gem;
-Marmelada;
-Jeleu;
-Sirop;
-Compot.

Scroll to Top