Mesele
difera ca tip si forma in functie de profilul si de categoria unitatii forma poate fi: patrata, dreptunghiulara,rotunda, ovala pot fi confectionate din lemn, metal, material plastic sau din combinatiile lor blaturile meselor pot fi acoperite cu sticla, cristal, marmura sau diverse placaje; important este ca materialul folosit sa fie usor de intretinut, rezistent la caldura, umezeala si lovire se recomanda ca blatul sa fie la o inaltime de 75 m fata de pardoseala trebuie sa fie stabile, sa aiba caracter unitar si sa fie intretinute in perfecta stare de curatenie dimensiunile meselor difera in functie de confortul pe care trebuie sa il ofere clientilor si de numarul de locuri la masa se incearca respectarea urmatoarelor dimensiuni masa patrata de 4 persoane
*100/100 cm
*80/80 cm
masa dreptunghiulara
*125/100 cm – 4 persoane
*175/100 cm – 6-8 persoane
*250/100 cm – 8-10 persoane
*300/100 cm – 10-12 persoane
masa rotunda
*100 cm diametru – 4 persoane
*125 cm diametru – 6 persoane
*150 cm diametru – 8 persoane
*175 cm diametru – 10 persoane
*200 cm diametru – 12 persoane
In cazul in care saloanele ofera servicii pentru grupuri organizate sau pentru diverse evenimente, se recomanda ca mesele patrate si dreptunghiulare sa fie aranjate in forma de U, I, T, E.
Ca regula generala, se recomanda ca in cadrul salonului de servire sa existe urmatoarea proportie a meselor: 50% mese rotunde sau ovale, 30% mese dreptunghiulare, si 20% mese patrate.
Scaunele
forma si dimensiunile lor difera de la o unitate la alta sunt confectionate din lemn, metal, material plastic sau din combinatiile lor se recomanda ca inaltimea picioarelor sa fie de 44-46 cm, inaltimea spatarului de 86-92 cm, iar unghiul de inclinare al spatelui de scaun de 105-110 grade fata de blat unitatile de categorie superioara folosesc demi-fotolii sau scaune care au tapiteria din materiale cu fibra naturala in baruri se folosesc scaune de bar care au inaltimea de 75 cmTaburetele
sunt scaune fara speteaza, cu baza situata la 42-46 cm fata de pardoseala si diametrul sau latura de 30-40 cm sunt utilizate in unitati cu servire rapidaCanapelele
sunt utilizate pentru compartimentarea unui salon sau se pot plasa pe langa pereti, constructiv si dimensional, ele trebuie sa seasemene cu forma scaunelor, astfel incat sa asigure un confort deosebit si sa permita ospatarului servirea comoda a preparatelor sunt plasate independent sau in aranjament spate in spate sau doua cate doua, constituind separeuriGheridonul
este destinat operatiunilor de prezentare, preparare, transare si servire la masa consumatorilor, in special la unitatile de categorie superioara are aceeasi inaltime cu cea a meselor, iar dimensiunile blatului sunt, de regula, jumatate din cele ale mesei patrate se recomanda sa existe o masa gheridon la fiecare raion amplasarea gheridoanelor se face cat mai estetic, aliniate pe culoarele principale, la colturile meselorConsolele
au rolul de suport pentru o parte din inventarul de servire – tacamauri, cani, farfurii mici, servete, ancar (servet de serviciu) – dar si pentru listele de meniu si pentru listele de bauturi amplasarea lor se face la indemana ospatarilor, pe langa stalpii de rezistenta ai salii sau pe marginea peretilor, astfel incat sa nu incomodeze consumatorii la mesele de servire