O componenta importanta a calitatii serviciilor oferite o reprezinta asigurarea unei curatenii si igiene impecabile atat la nivelul tuturor spatiilor unitatii cat si la nivelul echipamentelor folosite
Curatenie inseamna:
Operatiile de curatenie curente se executa dupa terminarea progrmului, in toate sectiile, inclusiv in grupurile sanitare si presupun igienizarea echipamentelor, a ustensilelor, a suprafetelor, a spatiilor de lucru
Operatiile efectuate in vederea igienizarii spatiilor de servire sunt:
– aerisirea tuturor incaperilor in timpul si dupa efectuarea curateniei
– debarasarea meselor si a masei de serviciu de obiectele de inventar folosite si nefolosite si se transporta la oficiul de menaj, cu respectarea tuturor regulilor privind manipularea obiectelor de servire
– se ridica frapierele din suporturi si se transporta la locul fixat; se golesc de resturile de apa si gheata si se aseaza in stive, cu gura in jos
– se strang fetele de masa dupa cum urmeaza:
– curatarea (perierea) blatului meselor si al scaunelor
– se curata si se scutura de praf scaunele, folosind o carpa de praf
– degajarea mobilierului de pe pardoselile care urmeaza a fi curatate (daca spatiul permite)
– stergerea prafului de pe tavan, pereti, draperii
– curatarea pardoselii care se face in functie de materialul din care este confectionata aceasta
– se aspira mocheta
– stergerea prafului de pe mobilier, plante ornamentale, lambriuri, corpuri de iluminat
– stergerea oglinzilor si a geamurilor
– ordonarea mobilierului
– pulverizarea de substante placut mirositoare
